Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Waar komen pigmentvlekken vandaan?

Melanine is het natuurlijke pigment dat de huid zijn kleur geeft. De hoeveelheid melanine in de huid bepaalt of je een lichte of donkere teint hebt. Pigmentvlekken zijn donkerder omdat melanine er veel geconcentreerder in zit. Dit is vaak te wijten aan een overmatige blootstelling aan de zon, die UV-schade aan de huid veroorzaakt. De hoofdoorzaak van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PiH) is een verhoogde melanineproductie, en in dit geval wordt de toename van melanine veroorzaakt door de manier waarop de huid geneest na een ontsteking of letsel. Deze ontsteking triggert melanocyten – de melanine-producerende cellen – om overtollige melanosomen (pigmentkorrels) vrij te geven. De overtollige pigmentkorrels worden donkerder en verkleuren het eerder gekwetste gebied, en blijven daar lang nadat de eerste verwonding is genezen. PIH treft vaak mensen met acne. Hoe groter de ontsteking, hoe duidelijker het gebied van verkleuring zal zijn, zowel in grootte als in kleur. En, in gevallen waar PiH wordt veroorzaakt door acne, kunnen puistjes de aandoening verergeren. Hoewel dit niet de oorzaak van PiH is, kan de zon de symptomen verergeren.

Behandeling

De laserbehandeling (Nd: YAG) van gepigmenteerde letsels bestaat uit het openen van de pigmentcellen door het effect van de hitte van de laser. Bij Skincenters gebruiken we ofwel de Picoplus van Lutronic ofwel hun Clarity II. Op deze manier wordt verkleuring geleidelijk aan geëlimineerd. Na de behandeling wordt de vlek donkerder en zelfs zwart, en vervaagt dan geleidelijk aan in de loop van de dagen. Een andere oplossing is het gebruik van Intense Pulsed Light Rejuvenation (IPL) om deze vlekken te laten verdwijnen of vervagen, terwijl de huidtint harmonieuzer wordt. Vydence Medical’s Etherea MX-platform is onze favoriet of Lutronic’s Solari. De keuze of combinatie van deze twee technologieën varieert van geval tot geval en is afhankelijk van de vereiste diepte van de behandeling. Behandelingen vereisen over het algemeen 2 tot 4 sessies van 30 tot 60 minuten.

Daarna kunnen andere technologieën, zoals dermabrasie of hydrodermabrasie, worden gebruikt om de esthetische resultaten verder te verbeteren.

Bekijk een video van een van de mogelijke behandelingen:

Logo Skincenters Malle Mechelen Brussel Sint-Pieters-Leeuw Antwerpen Deurne

Benieuwd naar onze promoties?